Sanatatea Reproducerii

Departamentul de Sanatatea Reproducerii  (SCORA – The Standing Comittee on Reproductive Health including AIDS) este cel mai tanar dintre cele 6 comitete permanente ale IFMSA.

Prin SCORA, studentii medicinisti de pe tot globul activeaza la nivel local, national si international,  pentru a creste constientizarea de catre publicul larg a unei varietati de probleme  de sanatate a reproducerii, pentru a informa publicul larg despre hepatita, HIV/SIDA, ITS-uri si cancer si pentru a scadea stigmatizarea si discriminarea persoanelor seropozitive.

Nu in ultimul rand, poate cel mai important punct din misiunea SCORA este crearea unei lumi fara HIV/SIDA si credem ca putem atinge acest obiectiv prin preventie; si metoda cea mai eficienta de preventie este educatia. Folosim adesea campanii, flashmob-uri, educatia non-formala, prezentari interactive si unelte de new media pentru a incuraja tinerii sa se informeze si, prin ei, sa ajungem si la populatia adulta, prin peer-to-peer education (educatie de la om la om).

logo_scora_rgb

 

Proiecte:

 

World AIDS Day si Ziua Lumanarilor Aprinsesunt doua momente prin care in fiecare an constientizam situatia mondiala HIV/SIDA, ne aducem aminte de cei pe care i-am pierdut din cauza virusului HIV si ne aratam solidaritatea cu cei care traiesc cu acest virus. Atat pe 1 Decembrie cu ocazia Zilei Mondiale anti-SIDA, cat si in cea de-a treia duminica din luna mai, de Ziua Internationala a Lumanarilor Aprinse, formam fundite umane sau din lumanari, discutam liber cu trecatorii despre situatia persoanelor HIV seropozitive, despre acceptare, toleranta si respect si desfasuram campanii de informare in incercarea ca realitatea vietii de zi cu zi a acestor persoane sa nu mai fie una punctata cu injustitii si discriminare.

Descriere pe larg a proiectului World AIDS Day AICI

Descriere pe larg a proiectului Ziua Lumanarilor Aprinse AICI

Ramai negativ! - isi propune promovarea educatiei pentru sanatatea reproducerii in legatura cu Hepatitele B si C, HIV si alte infectii cu transmitere sexuala. Prin aceasta campanie de informare se doreste responsabilizarea elevilor de liceu din clasele IX – XII. Voluntari din randul studentilor in medicina sustin o prezentare cu notiuni teoretice despre formele de manifestare, factorii de risc si masurile de protectie si profilaxie ale bolilor mentionate. Campania se desfasoara de obicei timp de doua saptamani in timpul orelor de dirigentie sau biologie de catre voluntarii SSMB, pregatiti in acest sens.

Mai multe despre proiect AICI.

Cancerul de sancancerul de san este una din bolile care omoara in Romania, in fiecare an, sute de femei. Vorbim despre o boala necrutatoare daca este descoperita prea tarziu, insa in faza incipienta se poate vindeca. Campania isi propune responsabilizarea femeilor pentru a merge periodic la doctor pentru control si pentru a se autoexamina acasa cu constiinciozitate, in vederea detectarii eventualelor semne ingrijoratoare. Proiectul se adreseaza studentilor, elevilor si unor grupuri sociale diverse, care pot afla lucruri noi in legatura cu acest subiect, pot transmite informatiile mai departe si vor percepe importanta screening-ului si a solicitarii de ajutor avizat.

Mai multe despre proiect AICI.

O alta viataprin acest proiect, timp de doua saptamani pe parcursul a cate doua ore de biologie sau dirigentie, studentii la medicina sustin prezentari interactive cu privire la nastere si perioadele pre- si postnatala, tratand subiecte precum implicatiile avortului si ale abandonului infantil la nivelul cuplului, femeii, societatii. Proiectul se adreseaza elevilor de liceu si studentilor si isi propune ca prin informatiile si discutiile din timpul prezentarilor, sa duca la responsabilizarea participantilor si la constientizarea pericolelor reale pe care le implica anumite decizii.

Mai multe despre proiect AICI.

„Tu esti Mos Craciun” si „2 zambete de 1 iunie” sunt niste evenimente-spectacol ce au ca scop strangerea de fonduri pentru copiii internati la Sectia Imunodepresie – copii a Spitalului Matei Bals, pe care ii vizitam saptamanal in cadrul proiectului “De mana cu noi”. Studentii medicinisti se ocupa atat de organizarea spectacolelor cat si de programul artistic.

Descrierea pe larg a proiectului AICI

De mana cu noiproiect prin care voluntarii SSMB merg la copiii infectati cu HIV internati la sectia Imunodepresie a Spitalului Matei Bals. Acesta are ca scop ridicarea moralului respectivilor copii, adesea stigmatizati de catre societate, prin activitati diverse precum mici cursuri despre ITS, jocuri, cantece,spectacole etc. Se desfasoara saptamanal, in fiecare sambata.

Descrierea pe larg a proiectului: De mana cu noi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>