Societatea Studenților în Medicină din București

"Non scholae, sed vitae discimus"

Bun venit!

! ANUNȚ IMPORTANT ! În contextul SARS-COV-2 Societatea Studenților Mediciniști din București susține o parte din inițiativele naționale care sprijină lupta împotriva răspândirii virusului. Află mai multe detalii despre cum ne putem implica atunci când #stămacasă pe pagina noastră dedicată situației actuale: http://www.ssmb.ro/web/COVID19.html

Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a fost inființată 13 ianuarie 1875, la 6 ani de la întemeierea Facultății de Medicină din București, inițiativa pornind din necesitatea și dorința studenților de a se manifesta știintific intr-un cadru organizat, în contextul unei perioade în care accesul către carțile și revistele medicale ale vremii, necesare studenților, era îngreunat de slaba dezvoltare a bibliotecilor care nu puneau la dispoziție utimele publicații din domeniul medical.

Images

Astfel, Nicolae Manolescu împreună cu alți 9 membri fondatori - Constantin Istrati, Sterie Argeșeanu, Alexandru Boicescu, Constantin Steuceanu, George Pastia și Vasile Vasiliu Bejan – pun bazele primei societăți a studenților din Romania. Uniți de dorința de a afla utimele noutăți medicale, aceștia au creat o taxă de cotizație pentru participarea în cadrul Societății, iar din fondurile strânse au achiziționat carți și s-au abonat la jurnalele vremii, oferind tuturor membrilor acces catre aceste publicații. Se organizeaza conferințe si comunicări științifice pe diverse teme – “Holera” (N. Manolescu), “Asupra României din punct de vedere medical”, „Parnasul medical” (C. Istrati), aceasta reprezentând baza pe care se va clădi intreaga activitate științifică ulterioară a Societății. În ianuarie 1881, membrii societății editează primul număr al revistei Spitalul, o revistă de comunicări științifice cu apariție lunară și distribuție pe bază de abonament. Era prima revistă științifică editată în România. În perioada urmatoare, Societatea cunoște o dezvoltare extraordinara. În 1896, Societății i-a fost conferit titlul de Persoană Morală și Juridică prin lege votată de Parlamentul României și promulgată de Regele Carol I, ca semn de aprobare și apreciere a întregii activități depuse. În 1915, activau în cadrul Societății peste 400 de membri iar biblioteca SSMB număra peste 30 000 de volume.

Images

Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial, activitatea Societății este suspendată și va fi reluată la 1 ianuarie 1990. În perioada contemporană, Societatea continuă să vină în sprijinul studenților mediciniști în ceea ce înseamnă activitatea științifică, dar totodată, este implicată în problemele de sănătate publică existente in România. Prin întermediul proiectelor desfășurate, SSMB contribuie la educarea populației pe subiecte precum TBC, riscurile automedicatiei, diabet, și vine în sprijinul grupurilor defavorizate – orfani, refugiați, persoane seropositive. Activitatea științifică este continuată tot prin intermediul proiectelor în cadrul cărora se organizează sesiuni de comunicări științifice, conferințe sau workshopuri la care accesul este complet gratuit.

SSMB este Membru Fondator al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și prin intermediul FASMR, este membru IFMSA - International Federation of Medical Students' Associations. Prin activitatea in FASMR, contribuie la adoptarea unor poziții naționale a tuturor studenților mediciniști in legatură cu situații ce ne privesc direct, poziții ce sunt ulterior transmise Ministerului Sănătății în vederea soluționării acestor probleme.