Comitetul Permanent pentru Sănătatea Publică

Societatea Studenților în Medicină din București

Standing Committee on Public Health

SCOPH este unul dintre cele 6 comitete ale IFMSA. SCOPH are că scop educarea şi conştientizarea populaţiei asupra prevenţiei bolilor şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos. Departamentul are în component un număr mare de proiecte cu cea mai largă adresabilitate atât din punct de vedere al tematicilor abordate şi modului de interacţiune cu publicul ţintă, cât şi diversităţii beneficiarilor.

In departamentul SCOPH, din cadrul Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti, se desfasoara la momentul actual 15 proiecte ce abordeaza diferite teme de interes comun national: sanatatea publica, diverse probleme de sanatate la nivel mondial, politicile sanatatii si promovarea unui stil de viata sanatos prin intermediul diferitelor activitati abordate de proiectele din cadrul SCOPH.

Proiectele Departamentului

Donează sânge! Fii erou!

Știați că în România sub 2% din populație donează sânge, și că doar un singur bolnav de leucemie are nevoie de patru donatori? Numeroase probleme serioase de sănătate implică transfuzia de sânge, donat de oameni ca noi toți, cu scopul de a salva vieți. Poate fi un copil, un părinte sau un prieten apropiat cel care are nevoie de acest dar necondiționat pentru a supraviețui.

"Donează sange! Fii erou!" este un proiect care vine în intampinarea unei probleme importante a vremurilor în care trăim si anume deficitul major de donatori de sânge. Ne dorim să asigurăm o atmosferă relaxată și plăcută pentru donatori și să oferim asistența personalului medical din cadrul Institutului de Hematologie Transfuzională, în vederea eficientizării și comodității actului de donare.

Află mai multe!

Teddy Bear Hospital

Proiectul național Teddy Bear Hospital s-a născut din dorința studenților mediciniști de a ajuta copiii să își învingă frica neîntemeiată de doctori si de asemenea, sa introduca și câteva noțiuni de bază legate de o igienă adecvată și o alimentație sănătoasă. Astfel studentii vin în grădinițe și prin jocuri interactive îi familiarizează pe copii atât cu acești oameni îmbrăcați în halate albe cât și cu diferitele materiale și echipamente medicale.

Află mai multe!

Împreună pentru Sănătatea Rurală

În cadrul proiectului, se organizează periodic caravane de sănătate în zone rurale defavorizate, la care participă voluntar studenţi în medicină din ani terminali, medici rezidenţi, medici de familie. Astfel, în cadrul unei ediţii 20 de studenţi de la medicină generală împreună cu medicii rezidenţi fac măsurători ale tensiunii arteriale, glicemiei, colesterolului etc, evaluează acuitatea vizuală şi fac un screening de glaucom, susţin prezentări cu caracter educativ copiilor privind igiena orală şi igiena alimentaţiei şi prezentări pentru populaţia adultă, privind bolile cronice şi factorii de risc asociaţi. Zonele rurale defavorizate sunt alese sub îndrumarea Colegiului Medicilor.

Află mai multe!

Donează Păr Copilașilor

Proiectul "Donează Păr Copilașilor" desfășurat in cadrul departamentului de sănătate publica încerca sa vină in ajutorul copiilor bolnavi de cancer, atât prin confecționarea de peruci cât și prin suport psiho-emoțional în cadrul recuperării.

Află mai multe!

#4health

Proiectul „#4health” este unul dintre cele mai noi proiecte ale departamentului SCOPH,având o vechime de numai un an și are ca scop prevenirea comportamentelor cu risc in rândul tinerilor ,țintele principale fiind consumul de tutun,alcool,droguri și alimente nocive pentru sănătate. Acest scop este atins prin intermediul unor prezentări captivante în cadrul liceelor,fiind vizați în mod special elevii de clase IX-X ,reprezentând categoria cea mai expusă la însușirea unor obiceiuri negative.

Află mai multe!

Grija de Aripi

Proiectul “Grija de Aripi” este un proiect de mare impact social prin activitatile de voluntariat desfasurate saptamanal pe tot parcursul anului. Proiectul a luat nastere in 2008. In prezent, proiectul se desfasoara in colaborare cu Fundatia Inocenti,cu care colaboreaza din anul 2012 si cu Asociatia Little People cu care colaboreaza din anul 2016. Scopul proiectului il reprezinta imbunatatirea calitatii vietii, sustinerea unei educatii continue si eficiente, reintegrarea sociala a copiilor provenind din medii defavorizate, precum si suportul moral si psihologic al copiilor internati in sectiile de pediatrie si oncologie, adica beneficiarii programelor fundatiilor colaboratoare.

Află mai multe!

Sport pentru Sanatate

Proiectul ‘’Sport pentru Sanatate’’ se adreseaza elevilor din clasele I-IV si urmareste incurajarea copiilor in practicarea sportului, promovarea beneficiilor miscarii, dezvoltarea spiritului competitiv, a spiritului de echipa si a corectitudinii, identificarea unor abilitati deja existente si incurajarea dezvoltarii lor, constientizarea in randul copiilor a efectelor nocive ale sedentarismului si a unei alimentatii gresite. Pe deasupra, se vrea inradacinarea ideii ca sportul, exact ca si educatia, e un element cheie al unei vieti implinite.

Află mai multe!

Sănătate în pași de dans

Proiectul Sănătate în pași de dans este o inițiativă a studenților pentru a încuraja activitățile sportive într-un cadru universitar, fiind mod perfect de a cunoaşte noi oameni, de a comunica si de a te detaşa. Din punct de vedere al activitaţii, participantilor li se predau dansuri sportive și latino contra unei taxe lunare minime, care este colectată pentru a fi donată în scop caritabil.

Află mai multe!

Respectă viața! Road safety

Se adresează tuturor segmentelor de participanţi la trafic. Sunt vizaţi în special copiii de grădiniţă şi elevii, dar nu sunt uitaţi nici conducătorii auto-moto. Astfel, prin educaţie, vor înţelege riscurile la care se expun. În acţiunile noastre sunt prezentate o serie de materiale informative şi ne implicăm propriu-zis în acţiuni tematice precum: educaţie generală în prevenirea accidentelor, prezentarea şi exemplificarea normelor de conduită şi de deplasare pe drumurile publice, lanţul supravieţuirii, apelarea serviciului de urgenţă 112, etc.

Află mai multe!

Sharpen your Mind

Pornind de la o creştere a numărului de cazuri diagnosticate cu patologii din sfera socio-psihologică, acest proiect cuprinde două viziuni. Pe de o parte, prin participarea stuentilor la workshopuri și conferințe se doreşte o îmbunătăţire a integrării sferei psihologice în gândirea studenţilor ca viitori medici. Pe de altă parte, pentru prevenirea unor cazuri de burnout la elevii de liceu, se organizează prezentări adaptate grupului ţintă despre managementul stressului, axându-se pe teme precum depresia şi corecta sa abordare, strategii de coping.

Află mai multe!

Ia-mă acasă!

Campania „Ia-mă acasă!” se adresează elevilor claselor IV-VIII și are drept scop promovarea sănătății prin informarea corectă asupra menținerii unei igiene corespunzătoare a corpului înainte și după interacțiunea cu animalele de companie, insistând asupra principalelor boli la care se expun în cazul unei îngrijirii incorecte a animalelor si asupra principalelor măsuri de protecție împotriva acestor zoonoze.

Află mai multe!

Vaccinează-te informat!

Proiectul „Vaccinează-te informat” își propune să identifice motivele pentru care unii oameni sunt reticenți cu privire la vaccinare, dar și să informeze elevii de liceu, părinții de mâine cu privire la beneficiile vaccinării. Un alt scop care motivează proiectul este crearea unei statistici cu privire la motivele vaccinării și motivele antivaccinare.

Află mai multe!