Comitetul Permanent pentru Drepturile Omului și Pace

Societatea Studenților în Medicină din București

Standing Committee on Human Rights and Peace

Comitetul Permanent pentru Drepturile Omului și Pace (Standing Committee on Human Rights and Peace) cuprinde studenții, care se străduiesc să creeze o lume cu oportunități egale pentru toți, care cred în solidaritate interculturală și internațională. Credem în responsabilitatea și capacitatea tuturor de a contribui la consolidarea acestei lumi, deoarece drepturile omului pot exista doar când toți oamenii pot beneficia de ele.

SCORP are viziunea unei lumi, în care toți indivizii au acces deplin și egal la drepturile omului, o lume în care nimeni nu este lăsat singur într-un dezastru și unde întreaga societate, incluzând studenții la medicină și persoanele care lucrează în domeniul sănătății, se unesc pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili.

Misiunea SCORP este de a motiva studenții la medicină și de a crea un cadru organizat pentru cei care vor să promoveze activ și să protejeze drepturile omului și pacea, de a își iniția membrii în diferite forme de acțiune umanitară prin capacity building, proiecte cu oportunități în domeniu și cooperare cu organizații externe. Ne dorim sa atingem urmatoarele obiective:

1. Consolidarea cunoștințelor studenților despre drepturile omului, construirea păcii, răspuns umanitar, legea umanitară internațională și încălcări ale drepturilor omului;

2. Oferirea studenților la medicină a instrumentelor și abilităților de a acționa în conformitate cu drepturile omului și etica, atât în condiții clinice, cât și în viața de zi cu zi;

3. Sprijinirea și crearea activităților, cum ar fi campaniile, dezvoltarea personală a membrilor și suportul public al cauzei SCORP;

4. Facilitarea dezvoltării FASMR (Federației Asociațiilor Studenților la Medicină din România) în domenii ce au legătură cu drepturile omului și pacea;

5. Oferirea membrilor oportunitatea de a susține implementarea unor politici prin acomodarea cu cadrul legal național și internațional;

6. Colaborarea cu parteneri relevanți în implementarea obiectivelor, ce au legătură cu drepturile omului și pacea.

Acest departament are la baza urmatoarele concepte cheie:

• Drepturile omului: Când vorbim despre drepturile omului, ne referim în principal la Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948, dar ne raportăm și alte convenții și tratate internaționale.

• Pace: SCORP înțelege pacea ca absența conflictului (pace negativă), dar și ca prezența egalității și armoniei (pace pozitivă).

Drepturile omului acoperă o gamă largă de subiecte, printre care și dreptul la sănătate, care poate fi abordat din mai multe perspective. Membrii SCORP din București sunt implicați în activități cum ar fi:

- Suportul refugiaților: Prezentarea în limbi arabice și engleză/franceză a unor noțiuni de igienă, nutriție, educație sexuală și vaccinare, persoanelor care caută azil în București și în apropierea lui. Proiectul include și activități adiacente, ca strângerea de haine pentru aceștia, exersarea limbii române și activități cu copiii refugiaților.

- Drepturile omului și etică: Proiecții de film pentru studenți cu teme de bioetică și dezbateri, prezentările drepturilor omului în școli gimnaziale și licee, la fel ca asimilarea lor în educația medicală și în profesia noastră.

- Suportul persoanelor vulnerabile: În afară de refugiați, ne adresăm adesea copiilor orfani, vârstnicilor din centrele de asistență, persoanelor cu dificultăți mentale și fizice, persoanelor fără locuință și altor oameni care sunt predispuși discriminării, neglijenței sau tratamentului necorespunzător.

Echipa SCORP din anul universitar 2017-2018 este formată din Laura Ristoiu, director de departament, coordonatorii de proiect, ce vor fi menționați în descrierea fiecărui proiect, asistenții coordonatori și voluntarii. Împreună dorim să ducem la bun sfârșit activitățile departamentului și să avem un impact asupra cât mai multor oameni.

Proiectele Departamentului

Peace Test

Proiectul are ca scop principal investigarea parerilor elevilor cu privire la violenta, rasism, toleranta, conflicte interetnice, incalcarea drepturilor omului, și găsirea unor soluții cu privire la acestea. S-au organizat dezbateri, în cadrul orelor de curs, cu privire la drepturile omului, unde copiii au interacționat cu voluntarii.

Află mai multe!

Hospice

Proiectul Hospice este unicul proiect dedicat persoanelor de varsta a treia. Noi dorim sa destramam diferentele dintre generatii si sa sensibilizam studentii asupra unui segment populational cu care vor interactiona frecvent in meseria de medic. Acestia vor invata sa ia anamneza si sa isi adapteze discursul medical in functie de varsta si patologiile seniorilor, avand oportunitatea sa-si exerseze si aptitudinile artistice.

Află mai multe!

Teach’n’Colors

In cadrul acestui proiect, se pregatesc studentii de la facultatea de Medicina Generala pentru lucrul cu copiii cu boli din spectrul autismului. Pe de-o parte se incearca imbunatatirea starii de spirit a copiilor, pe de alta parte se incearca sensibilizarea medicinistilor la afectiunea acestora. Prin asocierea cu diferite organizatii sau asociatii de profil, se pun la dispozitie training-uri pentru studenti, pregatitoare pentru interactiunea ulterioara cu copiii.

Află mai multe!

Orphanage Initiative

Studenților li se oferă șansa de a participa la modelarea caracterului și a comportamentului copiilor din centrele de plasament, care au nevoie să se simtă integrați în societate și să li se acorde atenția pe care o merită. Simpla noastră prezență în viața lor le poate oferi suport afectiv, ajutor în dezvoltarea armonioasă fizică și mentală, un exemplu de comportament adecvat în societate, revelația descoperirii de oportunități sau pur și simplu un prieten căruia i se pot destăinui.

Află mai multe!

Implica-te în azilul refugiatilor

Proiectul „Implica-te în azilul refugiatilor” consta in facilita integrarea refugiatilor, care sunt in mare impas, aflandu-se intr-o noua lume pentru ei. O data ajutand acesti oameni sa se integreze ajutam si societatea sa cunoasca o noua fata a umanitatii, astfel reusim sa sustinem multiculturalitatea. Vom realiza acest lucru prin informarea studentilor despre acestia si in al doilea rand organizand intalniri cu ei, prin care sa le aducem la cunostinta drepturile omului.

Află mai multe!

Let's get to know Human Rights

Acesta este un proiect ce se desfăşoară în licee și școli generale; implică vizite la diverse clase prin care elevilor le vor fi prezentate cele mai importante aspecte ale Drepturilor Omului, dar şi cazuri în care acestea sunt încălcate, aduse la zi cu evenimentele international actuale.

Află mai multe!

Revista SCORP

Revista SCORP este o revista cu editare semestriala, care isi propune constientizarea la nivel national si international a unor teme din sfera Drepturilor Omului si Pacii, revista fiind disponibila atat in limba romana, cat si in limba engleza incepand din acest an.

Află mai multe!