Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila"

Bulevardul Eroii Sanitari, nr. 8, București

Zilele Educației Medicale

”Zilele Educației Medicale” reprezintă un proiect național care se desfășoară în departamentul SCOME (Standing Committee on Medical Education) din cadrul FASMR fiind inițiat la nivel local în 2008 de către SSMB și implementat din anul 2010 la nivel național, în universitățile de medicină partenere din Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, și Brasov. Manifestările din cadrul evenimentului sunt atât comune (Conferință de Orientare Postuniversitară, Cursuri BLS, Workshop Knots & Sutures) cât și distincte (Târgul Laboratoarelor de Cercetare și nu numai).

Acest proiect a luat naștere din dorința studenților la medicină de a le oferi colegilor din toți anii de studiu oportunitatea de a avea acces la o educație complementară ariei curriculare standard. Mai mult, dorim ca situația financiară a studentului să nu reprezinte un impediment pentru desăvârșirea pregătirii sale profesionale, astfel încat am decis să nu se perceapă nici o taxă de participare pe durata acestui eveniment și ne dorim ca acest lucru să rămână neschimbat și în continuare.

Pe lângă substratul știintific, unul dintre obiectivele acestui proiect este de a familiariza studenții cu mediul academic, de a le capta interesul și de a-i impulsiona să treacă dincolo de cunoștiințele dobândite în timpul cursurilor. Pentru a întări acest fapt, ne propunem să înlesnim familiarizarea studenților și a profesorilor cu conceptul de implicare activă a studenților în dezvoltarea curriculei și a educației moderne axate pe student și pe rezolvarea problemelor (outcome based medicine).

Un alt punct forte al acestei manifestări este faptul că stimulează socializarea, colegialitatea și uneste comunitatea medicală studențească din cadrul UMF “Carol Davila” . De asemenea, le oferă acestora posibilitatea de a interacționa cu personalități medicale de înaltă anvergură, pilonii medicinei moderne din centrul universitar respectiv.

Program

Vă rugăm să urmăriți zilnic website-ul pentru a fi la curent cu eventualele modificări ale programului!


Ziua 1 Vineri, 16 martie
 • 10:00 - Conferința "Boala Dupuytren"

  Invitat: Dr. Ciupan Mădălina

  Considerăm că implicațiile clinice sunt un “must” în studiul fiecărui student la medicină, motiv pentru care Dr. Ciupan vă va prezenta boala Dupuytren, o maladie fibroproliferativă, frecvent intalnită, invalidantă, localizată la nivelul mâinii. Ea afectează, în special, pacienții vârstnici, determinând contractura progresivă a degetelor în flexie.Vă invităm să descoperim împreună simptomatologia și tratamentul acestei boli.

 • 13:00 - Conferința "Amiloidoza: o provocare de diagnostic"

  Invitat: Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu

  Amiloidozele reprezintă boli generate de depunerea tisulară de proteine anormale. Aceste depozite de amiloid pot fi găsite în diferite organe și ţesuturi (rinichi, inimă, ficat, tub gastro-intestinal, nervi etc) în cantităţi variate, determinând suferința acestora: sindrom nefrotic/insuficiență renală, cardiomiopatie restrictivă/insuficiență cardiacă, colestază sau neuropatie.

 • Conferința "Observă, notează, prezintă neobișnuitul! – Recomandări pentru comunicarea unui caz clinic"

  Invitat: Conf. Univ. Dr. Udrea Gabriela

  În cadrul conferinței se vor oferi recomandări pentru comunicarea unui caz clinic, iar apoi acest lucru va fi exemplificat printr-un caz nou internat al medicului curant și printr-un caz cunoscut care vine la reevaluare.

 • 14:00 - Workshop "Chirurgia cardiacă modernă - de la imagistică la repararea valvulară - pe gaura cheii"

  Invitați: Dr. Răzvan Ticulescu, S.L. Dr. Lucian Dorobanțu

  Te-ai întrebat vreodată cum putem “repara” o inimă cu un disconfort postoperator minim? Alătura-te nouă la workshopul "Chirurgia cardiacă modernă-de la imagistică la repararea valvulară "pe gaura cheii” “ pentru a afla cum diagnosticăm un pacient cu ajutorul ecocardiografiei transesofagiene și cum putem trata diverse valvulopatii prin metode mai ușor de acceptat de pacienți. Doi dintre cei mai buni medici din țara, domnul Dr. Răzvan Ticulescu, medic primar cardiolog și domnul Dr. Lucian Dorobantu, medic primar chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Monza ne vor împărtăși secretele unor intervenții chirurgicale de actualitate privite cu multă încredere de către pacienți.

 • 15:00 - Workshop "Ecografia abdominală în urgențe"

  Invitat: S.L. Dr. Alice Balaceanu

  La baza workshop-ului de ecografie abdominală în urgențe vor sta înțelegerea precisă a utilitătii ecografiei, a principiilor sale, diagnosticarea afecțiunilor diferitelor organe și nu în ultimul rând aplicațiile și importanța sa în urgențele medicale. Participanții vor avea ocazia să execute ecografii abdominale sub atentă îndrumare a specialistului, să discute liber cu privire la orice subiect legat de ecografie și vor acumula informații utile în practica medicală.

 • 15:00 - Workshop "Rolul imunohistochimiei în diagnosticul anatomopatologic"

  Invitat: Ș.L. Dr. Maria Victoria Comănescu

  Imunohistochimia reprezintă o metodă de biologie moleculară prin care este detectată prezența și localizarea antigenelor sau proteinelor la nivelul secțiunilor histopatologice arhivate, printr-o reacție de antigen-anticorp. Această metodă de diagnostic avansat este utilizată atât în fenotiparea proliferărilor neoplazice, cât și în ghidarea conduitei terapeutice.

 • 16:00 - Workshop "Aplicatii practice în ortopedie și traumatologie"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Gavrilă Mihai

  Acest workshop își propune să vă ajute să recunoașteți un traumatism osteoarticular la locul unui accident și să acordați primul ajutor ortopedic. Veți învăța să efecutați manevre de reducere în cazul fracturilor și al luxațiilor precum și modalități de imobilizare ale acestora (confecționare de bandaj Dessault, atele etc.)

Ziua 2 Sâmbătă, 17 martie
 • 10:00 - Workshop "ECG: de la simplu la complex"

  Invitat: Dr. Balinisteanu Anca

  Electrocardiograma (ECG) presupune înregistrarea unui grafic care ilustrează activitatea electrică a inimii. Este o explorare simplă, de rutină, esențială, ce nu necesită nici o pregătire prealabilă și orientează către anumite afecțiuni, oferind informații esențiale despre: ritmul inimii, poziția ei, despre originea impulsului și propagarea acestuia prin masa miocardică, efectele unor medicamente sau localizarea unui infarct miocardic acut. Workshopul de interpretare a ECG-ului a fost conceput pentru a oferi participanților conceptele de bază pentru dezvoltarea abilitătilor în examinarea ECG și în identificarea anomaliilor asociate cu diverse patologii.

 • 10:30 - Conferința "Calea de acces intr-un proiect de cercetare din cadrul UMF "Carol Davila" Bucureşti"

  Invitat: Prof. Univ. Dr. Ileana Constantinescu

  Această conferință doreşte familiarizarea studenților dornici de cercetare si afirmare profesională, cu condițiile necesare pentru accesul la sprijinul pe care facultatea UMF "Carol Davila" poate să îl ofere celor care reuşesc să vină cu idei inovatoare sau celor care doresc să lucreze alături de cei aflați în cadrul diferitelor centre de cercetare din România. Prof. Ileana Constantinescu este Directorul Departamentului de Granturi şi Cercetare UMF "Carol Davila", astfel încât va invităm pe fiecare pentru a vă prezenta diferitele centre de cercetare din diverse domenii medicale pe care facultatea noastră le sprijină şi în care puteți avea accesul. Această conferință vă oferă posibilitatea de a avea o discuție liberă cu doamna profesor pentru a îndeplini dorința acestei manifestări: ambiție şi cunoaştere. Vă aşteptăm!

 • 12:00 - Conferința "Vaccinurile și necesitatea lor în contextul actual"

  Invitat: Prof. Dr. Alexandru Rafila

  Conferința își propune sensibilizarea studențiilor la medicină în legătură cu un aspect foarte controversat: modul în care vaccinurile funcționează, avantajele și dezavantajele acestora. Evenimentul are că scop punerea în balanță a tuturor aspectelor legate de vaccinare, bazându-se pe argumente științific demonstrate și pe o statistică clară la nivel internațional.

 • 12:00 - Workshop "Disecție inimă"

  Invitat: Theodor Badea

  Inima este, probabil, unul dintre cele mai complicate organe, iar deslușirea tainelor sale reprezintă o provocare. Acest workshop își propune să ajute tinerii mediciniști în înțelegerea secretelor inimii, cel puțin din punct de vedere anatomic. Niciun iubitor de anatomie nu ar trebui să rateze șansa de a studia în detaliu acest organ și de a face primii pași spre o cariera in cardiologie, sau pur și simplu spre a deveni un medic excelent in orice domeniu. Stud. Theodor Badea vă va ghida in cunoașterea structurii uimitoare a inimii, care completează rolul acesteia și în final veți înțelege impactul, uneori contraintuitiv, al evenimentelor atât normale, cât și patologice ce au loc la acest nivel.

 • 15:00 - Conferința "Actualităţi în chirurgia plastică"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Paul Neagu

  Chirurgia plastică este acea specialitate medicală asociată deseori cu modificările aduse la nivelul corpului pentru îmbunătățirea aspectului fizic. Conferința își propune să răspundă la întrebari care se află deseori pe buzele studenților interesați de domeniul chirurgiei plastice: ‘Este vorba doar despre estetică?”, “Cu ce se ocupă, de fapt, un chirurg plastician?” sau “Care sunt cele mai mari provocări întâlnite?” . Printre temele abordate se află chirurgia mâinii și a nervilor periferici, arsurile, chirurgia reconstructivă și estetica, precum și domeniul microchirurgiei, un domeniu insuficient cunoscut, însa deosebit de interesant. Toate acestea, precum și altele vor fi dezbătute în cadrul conferinței de către dl. asist. Univ. dr. Paul Neagu.

Ziua 3 Duminică, 18 martie
 • 9:00 - Workshop "Tehnici de bază în microchirurgie"

  Invitat: Dr. Paul Neagu

  Workshop-ul are că temă microchirurgia, o ramură a chirurgiei plastice ce se ocupă cu patologii deseori debilitante precum: distrucții ale părților moi, leziuni tendinoase, leziuni vasculo-nervoase cu ajutorul microscopului optic. Workshop-ul își propune să familiarizeze studenții interesați de domeniul microchirurgiei cu instrumentarul, tehnicile folosite și, nu în ultimul rând, realizarea de suturi pe material non-biologic. Participanții sunt invitați să își testeze manualitatea, îndemânarea și, de ce nu, răbdarea, fiind un foarte bun exercițiu pentru cei ce își doresc să urmeze această specialitate.

 • 10:00 - Workshop "Mini-vascular"

  Workshop organizat de către Societatea Studențească de Chirurgie din România.

 • 11:00 - Workshop "Rejuvenarea facială cvadridimensionala - punct de vedere al chirurgului plastician"

  Invitați: Dr.Turcu Eugen și dr.Tandarica Laurentiu

  Workshop-ul acesta este dedicat studenților interesați de ramura de chirurgie plastică și nu numai, oferindu-le o viziune practică asupra conceptului de rejuvenare faciala tridimensională asociată metodelor de restructurare cutanată ("a patra dimensiune a feței"), toate acestea în viziunea coroborată cu experiența chirurgului plastician. speaker: dr.Turcu Eugen- medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale; dr. Tăndărică Laurențiu- medic rezident chirurgie plastică,estetică și microchirurgie reconstructivă.

 • 12:00 - Workshop "Tehnici de bază în microchirurgie"

  Invitat: Dr. Paul Neagu

  Workshop-ul are că temă microchirurgia, o ramură a chirurgiei plastice ce se ocupă cu patologii deseori debilizante precum: distructii ale părților moi, leziuni tendinoase, leziuni vasculo-nervoase cu ajutorul microscopului optic. Workshop-ul își propune să familiarizeze studenții interesați de domeniul microchirurgiei cu instrumentarul, tehnicile folosite și, nu în ultimul rând, realizarea de suturi pe material non-biologic. Participanții sunt invitați să își testeze manualitatea, îndemânarea și, de ce nu, răbdarea, fiind un foarte bun exercițiu pentru cei ce își doresc să urmeze această specialitate.

 • Conferința "Pacienţii cu tulburări de personalitate"

  Invitat: Dr. Georgescu Roxana Ioana

  În practica medicală întâmpinam o mulțime de situații neprevăzute și venim în contact cu pacienți cu profiluri psihologice extrem de variate. Pentru viitorii medici este foarte important să reușească sa coopereze eficient cu pacienții și să se adapteze oricărei tipologii de personalitate a acestora. Pacienții cu tulburări de personalitate prezintă dificultăți semnificative în relaționarea cu oamenii din jur și în gestionarea evenimentelor de viață. De aceea, cunoașterea particularităților psihologice ale pacienților cu tulburări de personalitate va imbunătăți semnificativ relația medic-pacient, element esențial în viitoarea carieră medicală.

 • 15:00 - Workshop "Mini-intestinal"

  Workshop organizat de către Societatea Studențească de Chirurgie din România.

 • 16:00 - Conferința "Importanța vaccinurilor"

  Invitat: Prof. Univ. Dr. Mircea Ioan Popa

  Despre vaccinuri. Sunt utile? Cât de utile sunt? De ce există opinii care îndeamnă la împotrivirea în aplicarea programelor naționale de imunizare? Avem de discutat despre un subiect ce declanșează multe controverse în zilele noastre. Fără a neglija sau desconsidera dreptul la opinie, este esențial ca elementele științifice să fie cunoscute, este important ca atât studenții, medicii, cât și pacienții să cunoască adevărul privind beneficiile acestui proces declanșat în urmă cu peste 200 de ani. Prof. Doctor Mircea - Ioan Popa vă va prezenta cu această ocazie cât de mult este posibil să fie discutat în cele aproape două ceasuri pe care le veți petrece împreună. Sunt elemente importante atât petru viitorii colegi, cât și pentru pacienții cărora le veți putea împărtăși din cunoștințele dobândite.

Ziua 4 Vineri, 23 martie
 • 9:00 - Workshop "Basic life support & AED"

  Invitați: Dr. Luisa Simion și Dr. Bogdan Oprita

  Scopul acestui workshop este de a pregăti studenții în acordarea suportului vital de bază și în utilizarea defibrilatorului extern automat (AED). La sfârșitul workshop-ului, studenții vor putea recunoaște o victimă în stop cardiac, vor putea efectua în mod corespunzător asistența specializată, compresii și ventilații corecte și eficiente și vor putea utiliza în siguranță AED.

 • 10:00 - Workshop "Aspecte teoretice si practice în EEG-ul pediatric"

  Invitat: Ș.L. R.I. Teleanu

  Împreună cu Dna. Dr. Ș.L. R.I. Teleanu, medic neurolog pediatric si asistentii sai, vom explora particularitatile electroencefalografice ale copilului si vom vedea, practic, cum se ajunge de la semnal la grafoelement si ce presupune efectuarea unui EEG. Cu ajutorul sistemelor performante puse la dispozitie, vom monta si inregistra impreuna in timp real, vom afla despre toate tipurile de EEG si vom invata sa distingem intre grafoelementele obtinute astfel incat EEG-ul sa nu mai fie un mister.

 • 13:00 - Conferința "Importanța examenului histopatologic în evaluarea corectă a leziunilor mamare maligne"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Dumitru Adrian

  Cancerul mamar este al doilea tip de neoplasm uman ca frecvență, reprezentand aproximativ 25% din cancerele întâlnite la femei. Este o boală multifactorială, asociată cu tipul de viață occidental, deci cu o incidență crescută în țările dezvoltate economic. Mortaliatea la nivel mondial, dupa datele din 2012 este de aproximativ 14,3% din cazurile identificate, fiind mai ridicate în țările slab dezvoltate. Totuși, în majoritatea cazurilor, o evaluare mamografică efectuată anual, de rutină, mai ales după vârsta de 40 de ani și evaluarea histopatologică minuțioasă a oricărui tip de leziune, poate detecta precoce și scădea mortalitatea la nivel mondial prin cancer mamar. Domnul Dr.Asist. Univ. Adrian Dumitru ne va prezenta câteva aspecte despre cancerele mamare și impactul utilizării examenului histopatologic corect asupra tratamentului.

 • 15:00 - "Addressing anxiety - daily life applications for medical students and professionals" Lecture *for the English Module students*

  Speaker: Dr. Liana Kobylinska

  Anxiety is an emotional based disfunction relying on symptoms such as: panic attacks, anxiety attacks, phobias and social anxiety. Anxiety is related to the specific behavioral fight-or-flight responses, defensive and evasive impulses. This conference will help you get the grips of with its’ symptoms, causes, diagnosis and treatments.

 • 15:00 - Conferința "Medicația antiagregantă plachetară în boala cardiacă ischemică"

  Invitat: Dr. Stoicescu Claudiu

  Boala cardiacă ischemică, în special infarctul miocardic, reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în întreaga lume, fiind asociată cu o rată crescută de mortalitate și morbiditate. Prin urmare, un tratament correct instituit la timp poate salva viața pacientului și preveni recidivele. Această conferință își propune să atragă atenția asupra rolului important pe care îl joacă medicația antiagregantă plachetară în tratamentul bolii cardiace ischemice.

 • 14:00 - "Why pediatric surgery?" Lecture *for the English Module students*

  Speaker: Conf. Dr. Radu Iulian Spataru

  Have you ever asked yourself what specialty you would like to follow after you finish your studies and pass the Medical Residency Exam? Radu Iulian Spătaru, M.D. in Pediatric Surgery and Orthopedics, Associate Professor, Dept. of Pediatric Surgery, UMF “Carol Davila”, will share with you his knowledge and experience related to Pediatric Surgery, in order to get acquainted with this subject and eventually guide you towards a carreer in this field.

 • Workshop "Studiul animalelor de laborator"

  Invitați: Dr. Stoleru Smaranda, Dr. Isabela Ghita

  Acest workshop este dedicat studenților care doresc să acumuleze mai multe informații în domeniul farmacologiei. Se vor realiza numeroase experimente utilizând diverse substanțe medicale putând fi observat efectul acestora asupra animalelor de laborator. În urma workshop-ului studenții vor afla secretele din domeniul farmacologiei.

 • Workshop "Trauma Abdominală"

  Invitat: Dr Marinescu Tudor

  Acestea reprezintă leziunile locale sau sistemice produse de acțiunea unui agent traumatic asupra structurilor abdominale sau structurilor de vecinătate, cu răsunet abdominal.În spitale, astfel de traumatisme sunt frecvente ca urmare a accidentelor de trafic, muncă, astfel încât prin acest workshop ne propunem să vă introducem în patologia organelor abdominale și cum pot fi afectate în urma unui traumatism la acest nivel, metodele de diagnostic și de tratament.

 • 17:00 - Workshop "Neonatal Advanced Life Support"

  Invitat: Dr. Cătălin Cârstoveanu

  Neonatologia este o specializare interesantă, dar copleșitoare din punct de vedere al amalgamului de emoții pe care îl simțim ca om și ca doctor în diferitele situații in care suntem puși alături de micuții noștri pacienți. Unele dintre acestea sunt însă mai dramatice și, pe lângă o bună stăpânire a emoțiilor proprii, necesită și o excelentă îndemânare medicală. Acest workshop de hands-on, nu se adresează numai celor pasionați de subiect, ci tutoror studenților mediciniști care, indiferent de specializarea aleasă pot fi puși într-un moment din viața sa să salveze o altă viață, mai ales cea a unui copil. Este o excelentă oportunitate de învăța și aplica particularitățile de bază ale resuscitării la nou-născut, precum și de a contura o comparație cu cele ale adultului.

 • 17:00 - Conferința "De ce dermatoscopia?"

  Invitați: Asist. univ. Roxana Nedelcu, S.L. Alice Brînzea, Prof. univ. Daniela Adriana Ion, Conf. Cătălin Mihai Popescu, Asist. univ. Gabriela Turcu, Asist. univ. Elena Bălășescu, Asist. univ. Raluca Popescu, Drd. Anastasia Hodorogea, Drd. Andreea Călinescu, Drd. Mihaela Antohe, Dr. Mihaela Balaban

  Una dintre tehnicile utilizate din ce în ce mai frecvent în practica dermatologică este dermoscopia/dermatoscopia. Aceasta este o tehnică de diagnostic neinvazivă, care permite observarea caracteristicilor morfologice ce nu se disting cu ochiul liber, creând o legătură prețioasă între dermatologia clinică macroscopică și dermatopatologia microscopică. Cu ajutorul acestei metode pot fi diagnosticate diferite afectiuni cutanate, printre care: leziuni pigmentare benigne (nevi pigmentari sau alunițe), leziuni pigmentare maligne (melanom malign), leziuni non-pigmentare maligne (carcinom bazocelular, carcinom spinocelular), leziuni non-pigmentare benigne (keratoze actinice, keratoze seboreice), leziuni vasculare (hemangiom). În cadrul acestei conferințe, ne propunem să prezetăm informații esențiale pentru recunoașterea clinică și dermatoscopică a celor mai frecvente forme de cancere de piele.

 • 18:00 - Workshop "Vestile din spatele dermatoscopului"

  Invitați: Asist. univ. Roxana Nedelcu, S.L. Alice Brînzea, Prof. univ. Daniela Adriana Ion, Conf. Cătălin Mihai Popescu, Asist. univ. Gabriela Turcu, Asist. univ. Elena Bălășescu, Asist. univ. Raluca Popescu, Drd. Anastasia Hodorogea, Drd. Andreea Călinescu, Drd. Mihaela Antohe, Dr. Mihaela Balaban

  Dermatoscopia este o tehnică non-invazivă ce permite evaluarea leziunilor cutanate pe baza unor caracteristici dermatoscopice (culori și structuri), cu ajutorul unui microscop portabil pentru suprafața pielii, numit dermatoscop. Workshopul este conceput pentru a oferi o bază de învațare studenților care sunt interesați de dermatoscopia primară, neavând obligatoriu cunoștințe sau instruire anterioare specificice în diagnosticarea și gestionarea canecerului de piele. Astfel, pe parcursul workshopului, participanții vor avea ocazia, îndrumați de organizatori, să învețe practic să efectueze o dermatoscopie, să identifice elementele observate, să analizeze numeroase leziuni și să discute despre conduita adecvată în cazul identificării unei leziuni atipice.

Ziua 5 Sâmbătă, 24 martie
 • 10:00 - Workshop "Managementul terapeutic al persoanelor infectate cu boli cu transmitere sexuala- cazuri clinice"

  Invitat: Dr. Laurentiu Stratan

 • 10:00 - Workshop "Introducere in Radiologia Interventională"

  Invitat: Mirea Ioan-Alexandru

  În timpul acestui workshop, vă veți obișnui cu materialele și tehnicile de bază utilizate în radiologia intervențională, cu accent pe procedurile endovasculare periferice, cum ar fi angiografia, angioplastia cu balon și plasarea de stenturi. Această experiență hands-on pe simulatoarele noastre este concepută pentru a vă oferi o perspectivă cât mai bună asupra abilităților necesare în radiologia intervențională.

 • 11:00 - "The place of genetic counseling in integrative medicine" Lecture *for the English Module students*

  Speaker: Asist.Univ.Dr. Dragotoiu Rodica Mirela

  At which level can the information given by the genetic counselor impact the patients? Does this specialized counselling impact only the mental body and/or the physical body? Is genetic counseling as much as any medical advice given during a consultation or not? Are medical practitioners (medical geneticists included) prepared to have an open mind concerning integrative procedures in investigating, diagnosing and treating their patients?   Genetic counseling can be managed from an integrative viewpoint, and because one of its goals is to educate, patients can be thus taught how to understand their illness by such an approach. But genetic counseling is also offered to any person concerned with an illness that is present in his or her family. And again, in this case a healthy person can be thus taught how to diminish the recurrence risk of certain diseases by adding alternative and complementary medical procedures to the primary prophylaxis one learned while studying conventional medicine.

 • 13:00 - Conferința "Imagistica cardiovasculară multimodală-cum integrăm în practică "

  Invitat: Dr. Silviu Stanciu

  Obiectivele conferinței sunt: prezentarea tehnicilor avansate de diagnostic și tratament în cardiologie, discuția despre modul de implementare în practică, ce resusrse de dezvoltare avem și ce facem concret în România, cercetarea în cardiologia românească- quo vadis?

 • Conferința "Infecția stafilococică comunitară- Particularități ce pot sugera rapid diagnosticul"

  Invitat: Dr. Liliana Preotescu, Dr. Ilie Bianca și Dr. Munteanu Cristian

  De la contaminarea tegumentelor și mucoaselor, la infecții localizate apărute în aceste zone, la infecții sistemice devastatoare, stafilococul poate fi considerat"soldatul universal". Cele mai eficiente mecanisme de protecție sunt barierele de apărare integre: piele, mucoase cu imunitatea nespecifică. Pentru a le depăși folosește orice breșă, chiar dacă este creată independent de el- escoriații, fisuri, ulcerații. Are în înzestrare un armament perfect capabil să supraviețuiască: multiplicare și nidare pentru a constitui un rezervor la locul de intrare, invazie prin enzime care "topesc" orice barieră organică, ajungând ( metastazand) în zone în care apărarea organismului este mult diminuată : os, meninge... Dacă nu poate depăși poarta de intrare, secretă toxine, care "paralizează" toate vasele de la mic la mare, producând șoc, față de care orice intervenție imună sau medicamentoasă este ineficientă, cu excepția eliminării focarului. Cum ne apărăm? Imunitatea nespecifică este cea mai eficientă, localizând infecția și drenând-o spre exterior, sau cu ajutorul antibioticelor care trebuiesc să ajungă la locul infecției, concentrate suficient, rezistente arsenalului enzimatic al stafilococului, lucru greu de realizat în practică. Cazuri ilustrative pentru fiecare posibilă etapă a patogeniei stafilococului.

 • 14:00 - Workshop "Introduction in Interventional Radiology" *for the English Module students*

  Invitat: Mirea Ioan-Alexandru

  During this workshop, you will get used to the basic materials and techniques used in Interventional Radiology, the main focus being on peripheral endovascular procedures, such as angiography, balloon angioplasty and stent placement. This hands-on experience on our simulators is designed to offer you a glimpse on the skills required in Interventional Radiology.

 • 16:00 - Workshop "Laparoscopic surgery- learn how to train" *for the English Module students*

  Trainers: Ing. Theodor Milian, Dr. Mirica Radu Mihail, Racoviță Ștefania Andreea, Preplicean Silvia Diana, Turturea Maria, Roman Antonia, Mitruț Mara, Ștefan Roxana Florina

  Find out the ‘whys’ and ‘hows’ in laparoscopic training! We introduce you a novel way to exercise your skills by using endoscopic painting. You are invited to our training boxes and mannequins to choose fun practical games as desired, biological tissue included. During the workshop everyone will perform intracorporeal and extracorporeal knot-tying techniques. A challenge awaits you afterwards! Bring your creativity and take your miniature art masterpiece with you! See you soon!

 • 18:30 - Workshop "Chirurgia Laparoscopică - Învață cum să te andrenezi"

  Invitați: Ing. Theodor Milian, Dr. Mirica Radu Mihail, Racoviță Ștefania Andreea, Preplicean Silvia Diana, Turturea Maria, Roman Antonia, Mitruț Mara, Ștefan Roxana Florina

  Aflați ‘cum’ și ‘de ce’ ne antrenăm în chirurgia laparoscopică! Vă prezentăm o nouă modalitate de a vă exersa abilitățile practice folosind pictura realizată endoscopic. Sunteți invitați la simulatoarele noastre pentru a alege jocurile de manualitate dorite, material biologic inclus. Pe parcursul workshopului toată lumea va pune în practică tehnicile de efectuare ale nodurilor intracorporeale și extracorporeale. O provocare vă așteaptă la final! Vă așteptăm cu drag!

Ziua 6 Duminică, 25 martie
 • 9:00 - Workshop "Tehnici de bază in ORL"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Mihai Dumitru

  În cadrul acestui workshop vi se vor prezenta o serie de principii de bază ale Oto-Rino-Laringologiei, cu scopul de a vă familiariza cu această specialitate și de a va completa programa universitară cu noțiuni practice. Workshop-ul va aborda principiile Otoscopiei, ale Ecografiei Cervicale și ale Traheotomiei și va consta într-o serie de prezentări teoretice, acestea din urmă fiind urmate de câte o parte practică în care vă veți putea exersa, împreună cu un instructor, procedurile expuse, până veți reuși să va însușiți aceste noțiuni.

 • 9:00 - Workshop "Tehnici de bază în chirurgia laparoscopică"

  Workshop desfășurat în cadrul Spitalului PONDERAS.

 • 10:00 - Workshop "Mini Knots & Sutures"

  Workshop organizat de către Societatea Studențească de Chirurgie din România.

 • 13:00 - Conferința "Introducere în somnologie"

  Invitat: Ș.L.Dr. Oana Claudia Deleanu

  Conferința își propune o incursiune în fascinanta lume a somnului, o lume încă incomplet descifrată, după cum o demonstrează și recentul Premiu Nobel. Totodată, e menită să tragă un semnal de alarmă referitor la simptomele relaționate cu problemele somnului, prin prisma existenței unei bariere atât la nivel de cunoaștere, pacientul nefiind conștient de numeroasele consecințe ale unui somn nesatisfacator calitativ și/sau cantitativ, cât și a unei stigme sociale.Vă invităm să aflați cum este sănătos să dormiți!

 • 15:00 - Workshop "Mini Knots & Sutures" *for the English Module students*

  Workshop organized by the Romanian Student Society of Surgery

 • Workshop "Abdominal Trauma"

  Speaker: Asist. Univ. Dr. Tudor Marinescu

  These are the local or systemic injuries caused by the action of a traumatic agent on the abdominal structures or neighborhood structures with abdominal echo.In hospitals, such traumas are frequent as a result of traffic accidents, so through this workshop we intend to introduce you to the pathology of the abdominal organs and how they can be affected by a trauma at this level, the methods of diagnosis and treatment.

 • Workshop "ALS( Advanced Life Support) și ATLS( Advanced Trauma Life Support)"

  Invitați: Gabriel Bobes, Meianu Ioana Andreea, Rosu Maria Nicoleta

  În cadrul acestui workshop veți învăța tehnici teoretice de bază în vederea abordării pacientului aflat în stare critică, care includ evaluarea primară și secundară. Partea practică se va axa pe tehnici de administrare parenterala a medicamentelor și pe tehnica intubației orotraheale. Îngrijirea pacientului critic traumatizat prezintă unele particularități, care vor fi prezentate teoretic; partea practică va avea în centru tehnica montării gulereului cervical, tehnici de mobilizare și imobilizare a pacientului traumatizat.

 • 10:00 - Workshop "Some statistics you won’t hate and their use in clinical cases"

  Invitat: Conf.Univ.Dr. Mihai Ciocarlan

  Dacă la semiologie am învățat ca durere abdominala poate sa însemne orice de la ulcer la porfirie acuta intermitenta sau febra mediteraneana familială, în practica medicala bolile rare sunt...ei, bine...rare. Când cautam o etiologie funky a unui simptom și când ne limitam la cele mai cunoscute patologii? Când o vânătaie este Grey-Turner? Cat de frecvent e nodulul Sister Mary-Joseph? Workshopul își propune sa discute, cu ajutorul cazurilor clinice și a statisticii, cele mai frecvente semne și simptome în gastroenterologie și procesul de diagnostic al etiologiei lor. Cele mai bune și implicate răspunsuri vor fi premiate.

Ziua 7 Vineri, 30 martie
 • 14:00 - Workshop "Diagnosticul bolilor genetice: dincolo de aparențe"

  Invitat: Dr. Plăiașu Vasilica

  Workshopul are ca temă principală sensibilizarea participanților în utilizarea instrumentelor simple de diagnostic (istoricul familial, anamneza, arborele genealogic al familiei, examenul clinic complet și testele uzuale de laborator) cu aplicabilitate în recunoașterea și diagnosticarea bolilor genetice. Partea teoretică va cuprinde aspecte generale practice de clasificare a bolilor genetice, clasificarea anomaliilor congenitale, prezentarea elementelor clinice principale de dismorfologie, clasificarea testelor genetice, sfat genetic, toate aceste prezentări fiind raportate la cazuri clinice reale.

 • 15:00 - Conferința "Cancerul de col uterin"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Doris Ionescu

  Cancerul de col uterin este considerat prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România. Conferința îşi propune să dezbată aspecte privind implicarea infecției cu HPV în apariția acestuia, modificările histopatologice şi detecția lor precoce prin metode de screening.

 • 15:00 - Workshop "Citometrie în flux"

  Invitat: Ș. L. Dr. Delia Codruța Popa

  În ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății utilizează, în diagnosticul și în clasificarea bolilor hematologice maligne, imunofenotiparea. Aceasta poate fi realizată prin citometrie în flux (flowcitometrie) și imunohistochimie. Imunofenotiparea evaluează proteinele exprimate de celule (fenotipul celular), prin intermediul anticorpilor monoclonali fluorocromați. Citometria în flux permite determinarea simultană a mai multor parametri fizici și chimici caracteristici unei singure celule aflate în mișcare într-un sistem fluid.

 • 16:00 - Conferința "Chirurgia cataractei"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Tăbăcaru Bogdana

  Cataracta reprezintă una dintre cele mai frecvente patologii oculare din România, afectând mai mult de 50% din populația peste 60 ani, dar poate afecta și pacienți mult mai tineri, precum și copii. Acest lucru a dus la dezvoltarea unor tehnici tot mai moderne și performante în domeniul chirurgiei cataractei, venind în întâmpinarea nevoii pacienților și ducând la îmbunătățirea calității vieții acestora. În cadrul acestei conferințe vor fi expuse manifestările clinice ale cataractei, factorii care o determină, precum și tratamentul chirurgical al acesteia.

 • 16:00 - Workshop "Dr. House: Pneumologie"

  Invitați: Prof. Univ. Dr. Mircea Ioan Popa, Dr. Muntean Mădălina, Dr. Muntean Alexanru și Dr. Preda Mădălina

  Etapele stabilirii unui diagnostic, modul în care iterpretăm simptomele unui pacient și cum putem utiliza cunoștințele acumulate de-a lungul anilor preclinici pentru a ajunge în final la diagnosticul pozitiv, diagnosticul diferențial și la tratament sunt elemente pe care ne propunem să vi le prezentăm în acest workshop.

  Considerăm că atenția și respectarea anumitor pași reprezintă componente esențiale în dezvoltarea oricărui viitor coleg aflat acum în anii preclinici sau clinici, iar colaborarea și punerea la punct a unei echipe reprezintă piese de nelipsit.

Ziua 8 Sâmbătă, 31 martie
 • 10:00 - Conferința "Rolul ecocardiografiei în evaluarea celor mai frecvente malformații congenitale cardiace la copil"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Mirela Ritivoiu

  Obiectivul acestei conferințe este acela de a prezenta noțiuni de bază legate de cele mai frecvente malformații congenitale cardiace la copil, foarte importante pentru această patologie localizarea anatomică a defectului/defectelor și întelegerea modificărilor hemodinamice generate de prezența acestora. Există mai multe clasificări ale MCC, una dintre cele mai importante și complexe în același timp fiind aceea clinico-radiologică. Având în vedere faptul că accesibilitatea la ecocardiografie a pacientului pediatric este încă scăzută, această clasificare poate fi extrem de utilă. Ea presupune o bună înțelegere a modificărilor hemodinamice întâlnite în fiecare tip de MCC. Evaluarea inițială a pacientului cu MCC (istoric, examen fizic, EKG, radiografie cardio-pulmonară) rămâne o etapă importantă, ea furnizând aproximativ 60% din datele necesare stabilirii diagnosticului, în timp ce restul investigațiilor (ecocardiografie, cateterism cardiac, angiografie, cardioRMN) fac parte din evaluarea ulterioară. De asemenea, în cadrul conferinței vor fi prezentate, pe lângă aspectele radiologice caracteristice fiecărei MCC în parte, și câteva notiuni introductive de ecocardiografie, realizând o scurtă trecere în revistă a principalelor secțiuni standard utilizate în ecocardiografia pediatrică.

 • 10:00 - Workshop "Sindromul copilului zgâlţâit: metode de prevenţie"

  Invitat: Conf. Dr. Tatiana Ciomârtan

  Sindromul copilului zgâlțâit (SCZ) reprezintă un traumatism cranian, prin abuz, o serie de leziuni ale mai multor organe, amenințătoare de viață, care se produc atunci când un părinte sau o persoană care îngrijește un copil îl zgâlțâie în mod violent, de regulă, în încercarea de a opri o criză de plâns inconsolabil.

  - SCZ se întâlnește indiferent de nivelul economic și social și în orice țară din lume;

  - Între 1400 și 10000 de cazuri noi de SCZ apar anual la nivel mondial;

  - Cele mai multe victime au vârsta mai mică de 1 an și majoritatea mai mică de 6 luni iar gemenii au un risc mai mare de a fi zgâlțâiți decât copiii unici;

  - Decese au survenit și la copii de 5-6 ani și mii de decese ”accidentale” ale sugarilor și copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani sunt atribuite abuzului sever și, deseori, zgâlțâirii, ceea ce poate să nu fie vizibil pentru părinți sau medici care nu cunosc SCZ și nu îi recunosc semnele și simptomele;

  - 25-30% dintre victime, de regulă cu vârsta mai mică de 12 luni, decedează din cauza leziunilor, în timp ce 70% suferă o serie de leziuni ale creierului care pot determina dizabilități permanente care persistă pe durata întregii vieți;

  - SCZ este responsabil de peste 50% dintre leziunile neaccidentale pe care le suferă copiii și este cea mai frecventă cauză de deces la copiii abuzați;

 • 13:00 - Workshop "Dr. House-Cardiologie"

  Invitat: Asist.Univ.Dr. Alexandru Cotoban

  Te pasionează cardiologia sau vrei să îți testezi gândirea clinică și lucrul în echipă într-o atmosferă relaxantă dar în același timp competitivă? Te așteptăm la workshopul ”Cazuri clinice - cardiologie”, care se bazează pe rezolvarea în echipă a unor cazuri de dificultate progresivă, parcurgând un raționament clinic complet și corect! După ce echipele vor ajunge la câte o soluție în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul, fiecare caz ne va fi prezentat de Asist. Dr. Alexandru Cotoban, un medic și un asistent extrem de apreciat, care ne va ajuta cu siguranță să înțelegem parcursul firesc al unui pacient de la prezentarea la spital până la externare.

 • Conferința "Patologia oculară"

  Invitați: Dr. Ungureanu Emil și Dr. Oprea Stefan

  Dr. Ungureanu Emil, medic primar oftalmologie, vă va împărtăși din cunoștințele sale legate de principalele afecțiuni ale ochiului. Vă așteptăm să aflăm împreună noutăți despre misterele și bolile globului ocular în cadrul unei conferințe susținute de unul dintre cei mai buni oftalmologi din țară.

 • Workshop "The mysteries of sight"

  Invitați: Dr. Ungureanu Emil și Dr. Oprea Stefan

  În cadrul acestui workshop, fiecare student va avea posibilitatea de a-și îmbogăți noțiunile în ceea ce privește structurile ochiului și funcțiile acestuia, totul desfășurându-se sub atenta ghidare a dl. dr. Ungureanu Emil.

 • Workshop "Corelatii anatomo-imagistice la nivelul mastoidei si stancii temporalului"

  Invitați: Conf. Dr. Romica Cergan și Asist. Univ. Dr. Dumitru Mihai

  In cadrul acestui workshop vom aborda notiunile de anatomie descriptiva de la nivelul mastoidei si stancii temporalului : conductul auditiv extern, miringele, lantul osicular, raporturile urechii medii, tuba auditiva, complexul celulelor mastoidiene, cohlea, canalele semicirculare, porul acustic intern, etc. Domnul Conferentiar Romica Cergan – medic primar imagistica medicala - si domnul asistent universitar Dumitru Mihai - medic specialist ORL - vor corela aceste notiuni anatomice si identifica dispozitia lor pe examinari CT. In adoua parte a workshop-ului participantii vor putea identifica in mod interactiv elementele anatomice prezentate pe o serie de 5 cazuri clinice : otomastoidita cronica supurata, fractura de baza de craniu, neurinom de acustic, colesteatom, planning pentru implant cohlear. Rapelul acestor notiuni corelate cu identificarea lor pe sectiuni CT este util tinerilor ce isi doresc sa urmeze o cariera in otorinolaringologie, neurologie, neurochirurgie sau traumatologie.

 • Workshop "Rolul echipei multidisciplinare pentru pacientul oncologic"

  Asist. Univ. Dr. Mitrică Radu și Asist. Univ. Dr. Matei Bratu

  Pacientul oncologic reprezintă o adevarată provocare, prezentănd o patologie complexă și un semnificativ impact social și economic. De aceea, necesită o abordare multidisciplinară de catre o echipă de specialiști în cadrul căreia o bună colaborare reprezintă elementul cheie. Metodele terapeutice alese sunt ghidate de medicina bazată pe dovezi. Deși standardizate și ilustrate în ghiduri de practică, metodele terapeutice trebuie sa fie atent adaptate în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Acest workshop va demonstra cat de importantă este cooperarea multidisciplinară pentru a obține un act medical de calitate, prin prezentare de cazuri clinice urmata de discutii interactive între lectori si participanti. În cadrul acestuia, vă puteți exersa judecata clinica cu ajutorul unor cazuri clinice complexe.

Ziua 9 Duminică, 1 aprilie
 • 10:00 - Workshop "Provocările obstetricii transpuse în limbaj studențesc"

  Invitat: Asist. Univ. Dr. Romina Sima

  Obstetrică-ginecologie...o specializare populară în rândul multora dintre studenții mediciniști. Prin acest workshop ne propunem să îți dezvăluim și o altă fața a obstetricii, acea parte care "te provoacă" cu adevărat, prin prezentarea adevăratelor cazuri dificile pe care le poate întâmpina obstetricianul, totul făcându-se într-o manieră adecvată pentru a fi înteleasă cât mai usor de orice student.

 • 10:00 - Workshop "Mini - Basic Plastic Surgery" "

  Workshop organizat de către Societatea Studențească de Chirurgie din România.

 • 12:00 - Conferința "Primii Pași în Jungla Medicinii"

  Invitat: Ș.L.Dr Buzea Adrian

Întrebări Frecvente

Întrebări generale despre acest eveniment

Am conceput acest proiect din nevoia simțită de noi, studenți ca tine, de a participa la conferințe și workshop-uri atractive cu teme ce nu sunt dezbătute în curicula facultății.

La orice activitate din cadrul "Zilelor Educației Medicale" poate participa orice student al Facultății de Medicină din cadrul UMF "Carol Davila", București.

Înscrierile se vor efectua pe acest website la secțiunea "Inscriere".

Perioada de înscrieri este 3-8 martie 2018. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați secțiunea "REGULAMENT".

Pentru a afla locațiile de desfasurare ale evenimentelor, vă rugăm accesați sectiunea "LOCAȚII".

Toate activitățile din cadrul acestei ediții sunt gratuite!

Ne dorim să facilităm participarea tuturor, însă, deoarece capacitatea sălilor nu ne permite, intrarea în amfiteatre/săli se va face conform listei cu participanți înscrisi la respectivele conferițe/workshop-uri. În limita locurilor rămase libere, vor avea acces, în ordinea venirii, și ceilalti doritori.

În ordinea înscrierilor, în funcție de preferințele exprimate pentru evenimentele aferente anului în care sunteți, veți fi înscrisi la cel putin 3 dintre evenimente. Pentru a primi diploma, va trebui să participați la cel putin 3 conferințe/workshop-uri.

Organizatori

Leontescu Marina Coordonator
Ion Adriana Asistent Coordonator
Vasile Silvia Asistent Coordonator

  Științific


 • Axinia Bianca
 • Bălăceanu Beatrice
 • Bărbulescu Andreea
 • Bondalici Raluca
 • Bradea Bianca
 • Căprioară Diana
 • Chiculiță Ioana
 • Chiriță George
 • Cosmescu Miruna
 • David Răzvan
 • Dincă Antonia
 • Dodiță Diana
 • Dugăeșescu Monica
 • Dumitru Alida
 • Găman Mihnea
 • Guluță Elena
 • Gurău Cristian Dorin
 • Iliescu Ruxandra
 • Ilinoiu Ioana
 • Iorescu Luana
 • Lungu Diana
 • Mihai Tudor
 • Mînzăraru Andreea
 • Potlog Gheorghe
 • Preda George
 • Roman Alexandru
 • Rotaru Olga
 • Soare Vlad
 • Soare Alexandru
 • Surdu Otilia
 • Șerban Gabriel
 • Șerban Gabriel
 • Șerban Gabriel
 • Teodor Oana
 • Țabără Ioana
 • Ursățeanu Octavian
 • Vizitiu Diana

 • IT & Grafică


 • Pavel Claudiu
 • Zaharia Marius

 • Secretariat


 • Bujan Bianca
 • Nicolae Alina
 • Persu Cristian
 • Sîrbu Florin Gabriel
 • Stratulă Andreea
 • Tița Anastasia

  Logistică


 • Băluță Victor
 • Nichifor Mahundumula Paul
 • Pîrvu Andrei
 • Stoica Geanina
 • Voiculescu Bianca

 • Resurse Umane


 • Butiuc Cristian
 • Dina Denise
 • Neculcea Andra
 • Scheuleac Paula

 • Relații Publice


 • Bogu Cosmin
 • Dekra Zair
 • Chirila Horea

 • Fundraising


 • Dinuță Dragos
 • Postelnicu Ileana
 • Șteorobăneanu Ariadna
 • Zamfirescu Diana

Contact

Locatia evenimentului

Adresa evenimentului

 • Bulevardul Eroii Sanitari, nr.8, București

Informatii de contact